Labrador, Golden, Nova Scotia
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Czy flat to pies dla mnie?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Retriever Serwis Strona Główna -> Dla właścicieli i hodowców
Autor Wiadomość
Flat

PostWysłany: 17.11.2009 20:39    Temat postu: Czy flat to pies dla mnie? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Ja również chciałabym o flatach. jestem zauroczona tymi psami i bardzo mi na takim zależy. Ja również mam cudownego goldena, jednak podjęłam decyzję o drugim psie. Wiele razy na nowo próbowałam wybrać rasę i przeglądałam dziesiątki książek z rasami psów i stron poświęconych im. Za każdym razem stwierdzałam, że flat coated retriever to ten wymarzony. Mimo to mam jednak kilka wątpliwości. jestem w stanie poświecić psu godzinę dziennie. Będzie to spacer połączony z wysiłkiem fizycznym i psychicznym, tak jak robie to z moim goldenem. Co do pielęgnacji uważam, ze jestem w stanie sprostać wymaganiom. Chciałabym aby był to pies uległy, odważny i szybko się uczący, chętny do współpracy i skupiony na właścicielu. Wrażliwy i wierny. Do tego opisu pasuje flat, a ja zakochałam się w nim jeszcze zanim zaczęłam o nim czytać. Bardzo zależy mi na takim piesku. Nie wiem jednak czy jestem dla niego odpowiednią właścicielką. Lubię psy dojrzała, chętne do współpracy i przede wszystkim bardzo spokojne. Nie jestem pewna czy flat taki jest. Słyszałam, ze to psy ,,wiecznie nie dojrzałe". jestem oczywiście gotowa na kompromisy ale czy to prawda, ze one przez cały czas się zachowują ,,wygłupialsko"? Nie jestem również pewna czy zapewnię mu odpowiednią ilość ruchu, i inne jego potrzeby (np. czy nie stracę cierpliwości kiedy będę oczekiwała skupienia podczas treningu a on zacznie się ,,wygłupiać") a nie chciałabym go skrzywdzić. To cudowne psy i naprawdę nie chciałabym aby jakiś prze ze mnie cierpiał.

Dlatego chciałabym prosić was o opinie: czy byłabym odpowiednią właścicielka flata?
Smile Very Happy
Powrót do góry

Paula3

PostWysłany: 20.11.2009 15:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Godzina poświęcona psom tej rasy to zbyt mało...

I flat z reguły nie jest psem spokojnym chociaż zdarzeją się spokojniejsze psy tej rasy.
Powrót do góry
anka1197

PostWysłany: 27.11.2009 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Od 3 miesięcy jestem szczęśliwa posiadaczką flata. Miałam dokładnie takie same obawy jak Ty przed kupnem flata. Dzisiaj juz wiem że jest to rasa wpatrzona bardzo w ludzi ale też oczekująca tego samego od człowieka. Godzinny to musi być jeden ze spacerów, a są jeszcze przecież inne wyjścia. Ja ze swoim wychodzę dodatkowo 3 razy po pół godziny i czesto jeszcze w razie potrzeby jak jak woła. poza tym dużo czasu poswiecam mu w domu na cwiczenia i zabawę. Czasami sie smieję, ze mój pies ma ADHD bo jest ciągle w ruchu. Flaty to cudowna rasa i nigdy nie załowałam decyzji o kupnie psa, ale na pewno trzeba poswięcic mu wiele czasu i miłości.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Retriever Serwis Strona Główna -> Dla właścicieli i hodowców Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Upominki reklamowe Piece do sauny statuetki abstynentka koncerty Świadectwa Energetyczne forum
kredyt konsolidacyjny, kredyt gotówkowy, kredyt bankowy -- odzież robocza, fartuchy, odzież ochronna