Przepisy prawa w Polsce uległy już kilka lat temu zmianie. Teraz mieszkańcy naszego kraju mogą swobodnie produkować alkohol na własny użytek. Takie złagodzenie przepisów wpłynęło zasadniczo na rozwój nowych hobby związanych z domową produkcją win i nalewek. Coraz liczniej powstają strony, blogi i fora, na których pasjonaci samodzielnego wyrobu alkoholi wymieniają się doświadczeniami, przepisami, polecają sobie nawzajem najlepszy winomierz, najlepsze drożdże, czy metody produkcji wina lub nalewki.
W domowych warunkach, dzięki specjalistycznym przyrządom można wyprodukować wino, czy nalewkę niemal z każdego owocu. Będą do tego jednak potrzebne odpowiednie naczynia, przyda się także – alkoholomierz, oraz w przypadku wina droższe winiarskie.
Następnie należy zebrać owoce, które mają stać się bazą domowego alkoholu. Mogą być nimi winogrona, jabłka, wiśnie, truskawki czy aronia. W zależności o rodzaju owoców oraz do ilości dodanego cukru nalewki mogą mieć bardzo różny smak. Jedne mogą być bardzo cierpkie, podczas gdy inne będą kwaśne, a jeszcze inne bardzo słodkie.
W przypadku nalewek istotą procesu ich wyrobu nie musi być fermentacja. Istnieją różne sposoby wyrobu domowych nalewek, jedne robi się w oparciu o sfermentowane owoce. Inne tworzone są ze świeżych owoców zalanych spirytusem i wcześniej nie fermentowanych. W zasadzie nalewkę można stworzyć z każdego rodzaju owoców dostępnych w naszym ogrodzie. Można ją także zrobić w oparciu o owoce cytrusowe.
W przypadku domowej produkcji wina tutaj konieczne jest wyzwolenie procesu fermentacji, bez niego niemożliwe jest powstanie tego rubinowego trunku. Aby doszło do procesów fermentacyjnych konieczna jest obecność grzybów – w postaci drożdży. Muszą mieć one także odpowiednie warunki do rozwoju. Zatem właściwą temperaturę i pożywkę. Domowe wino można wyprodukować z jabłek, wówczas nazywane jest ono cydrem lub z winogron, porzeczek, wiśni czy truskawek. Wszystko zależy od upodobań i smaku osoby wytwarzającej ten napój alkoholowy.